Basics van prompting: maak van chatbots je beste vriend

Wil jij het maximale uit chatbots als ChatGPT en Gemini halen? Dan is het essentieel om te begrijpen hoe je de juiste prompts formuleert. In dit blogbericht duiken we in de zes basispijlers van een goede prompt, zodat jij binnen de kortste keren de meest accurate en relevante antwoorden krijgt.

haal alles uit ChatGPT of Gemini door de juiste prompts te formuleren

Niet allemaal even cruciaal

De volgende pijlers (Opdracht, Context, Voorbeeld, Persona, Format en Toon) zijn niet allemaal even belangrijk in het bouwen van je prompt. Je kunt goede resultaten hebben door bv. enkel een opdracht en context toe te voegen.

  • Erg belangrijk: Opdracht
  • Belangrijk: Context en Voorbeeld
  • Goed om toe te voegen: Persona, Format en Toon

Een duidelijke opdracht

De opdracht is het hart van je prompt. Hierin geef je de chatbot een specifieke taak. Denk aan: "Schrijf een gedicht over een eenzame robot" of "Maak een boodschappenlijstje voor een veganistisch diner". Hoe duidelijker je opdracht, hoe beter de chatbot je kan begrijpen en hoe relevanter het resultaat zal zijn.

met AI kan je ook makkelijk een passende afbeelding creëren

Zet een contextuele scène

Context zorgt ervoor dat de chatbot begrijpt waarover het gesprek gaat. Geef aan wie je doelgroep is en welke specifieke kennis je verwacht. Door context te verschaffen, help je de chatbot om een meer gepersonaliseerd en relevant antwoord te genereren.

Dit is vaak de meest tricky pijler om in orde te zetten binnen je prompt. Je wil namelijk resultaten goed afbakenen en geen overload aan semi-bruikbare info ontvangen. Vraag jezelf af: welke achtergrond heeft de ontvanger en in welke omgeving bevinden ze zich? Bijvoorbeeld: “Ik wens een cv dat bezorgd zal worden aan een HR-verantwoordelijke van een gerenommeerd techbedrijf.”

Laat zien wat je bedoelt

Een passend voorbeeld kan erg handig zijn om de chatbot op het juiste spoor te zetten. Wil je een bepaalde structuur overnemen van een vacature of wil je een e-mailaanzet die past bij eerdere communicatie met een klant? Geef een kort voorbeeld mee. ChatGPT, Gemini of een andere chatbot zal die structuur dan ook volgen.

Baken het persona af

Door een persona aan je chatbot toe te wijzen, maak je de interactie persoonlijker en meer op maat van je wensen. Je kan bijvoorbeeld instellen dat de chatbot de rol opneemt van een ervaren wetenschapper, een creatieve schrijver of een comedian. Hoe meer en gerichter je de persona uitwerkt, hoe natuurlijker de output zal zijn en hoe dichter deze zal aansluiten bij het gewenst resultaat.

kies welk persona de chatbot moet aannemen

In alle vormen mogelijk

Het format slaat op de structuurstijl die je nastreeft in het antwoord dat je ontvangt. Wil je een lijst met bullet points, een tabel met specifieke kolommen en titels, een uitgebreid essay of een kort gedicht? Door het gewenste format op te geven, zorg je ervoor dat ChatGPT en Gemini het antwoord op de juiste manier presenteren.

Zoek je formele, informele of humoristische output?

De toon van je prompt bepaalt de uiteindelijke schrijfstijl, die zeer afhankelijk is van je doelpubliek. Vaak gaan we hier de mist in, omdat we er heel veel woorden bestaan die qua gevoel dicht bij elkaar aanleunen. Ben je blij, gelukkig, tevreden, verheugd, opgetogen, … en zo kunnen we nog doorgaan.

Het kan handig zijn eerst voorop te stellen welk gevoel je wenst te creëren bij de lezer/ontvanger van je uiteindelijke communicatie. Daar kun je de juiste toon daarna uit filteren.

Wat concluderen we?

Door deze zes pijlers in gedachten te houden, kun je je prompts verfijnen en de kwaliteit van de antwoorden van je chatbot aanzienlijk verbeteren. Experimenteer met verschillende prompts en ontdek welke aanpak het beste werkt voor jouw specifieke behoeften.